maandag 10 februari 2014

De wereld op zijn kop

We zitten nu ruim een jaar down under, tijd om de verschillen eens op een rij te zetten. De inkoppertjes zijn: Dag vs Nacht, Zomer vs Winter, Rechts rijden vs links rijden.

Verkeer:
Snelheidslimiet op de Nederlandse snelweg bedraagt 120 km/uur.  Bij een snelheid van 125 km/u betekent het dat je een kleine boete riskeert. De overheid tolereert een marge. In  Australie geldt een snelheidslimiet van 100 km/u op de snelweg. Bij een snelheidsovertreding van 101 km/u hangt er een dikke boete boven je hoofd die wel kan oplopen tot $700. De overheid tolereert geen enkele marge. Marcel had al een boete te pakken, maar bij een leaseauto wordt het bedrag naar beneden bijgesteld (nog steeds zonde geld overigens). Met een Australisch rijbewijs kun je de boete afkopen. Inmiddels heb ik een Australisch rijbewijs met daarop 12 punten. Afhankelijk van de overtreding kun je dus punten inleveren. Maar als al je punten op zijn, ben je je rijbewijs ook kwijt. Marcel heeft op zijn Nederlandse rijbewijs 4 punten, dus die houdt zich tegenwoording keurig aan de verkeersregels;-)

Links rijden en rechts sturen levert op de snelweg soms ook hilarische momenten op. Integenstelling tot Nederland waar alleen rechts ingehaald mag worden, kun je hier op de snelweg aan twee kanten auto’s voorbij zien rijden. Dat is dus extra opletten voor de bestuurder.

Sterrenhemel:
Nederland ligt op het Noordelijk halfrond, waar o.a. de Grote Beer (steelpannetje) te zien is. Soms liggen we op de trampoline te kijken adembenemend naar een heldere sterrenhemel met wel duizendende sterren. Alleen op het Zuidelijk halfrond is de Southern Cross te zien. Dus we ontdekken weer nieuwe sterrenbeelden.

Weer:
Waren we in Nederland gewend aan 4 seizoenen kennen we hier in Queensland eigenlijk 2 seizoenen, namelijk het natte seizoen 2-3 maanden en een droog seizoen voor de rest van het jaar.  In Nederland konden we soms echt balen van alweer regen en nu zijn we blij met een verfrissend buitje. Dat het weer van invloed is op de sport moge duidelijk zijn. In Nederland hou je een winterstop en hier houden ze een zomerstop, te warm om te voetballen. Een voordeel van dit lekkere klimaat is dat de tussenstand van het BBQ scorebord  Nederland 10 tegen Australie 360.

Afstanden:
Nederland past wel 187 keer in Australie, zelfs heel Europa past met gemak in Australie. Met een inwoner aantal van 16 miljoen Nederlanders versus 22 miljoen Australiers. Ruimte genoeg dus. Dit heeft ook concequenties voor het reisgedrag. De Australiers pakken sneller het vliegtuig en (sommigen) verklaren ons voor gek als we naar Sydney rijden met de auto (1100 km).

Multi lingual vs just one language (Australian):
In Australie wordt Engels gesproken met een “Aussie accent”. Ze zijn niet gewend en/of bekend met andere talen. Dit levert nogal eens intolerant gedrag op. Collegae van Marcel hebben moeite om internationale klanten te verstaan. Als hier een Chinees naar toe belt met een afwijkend Engels accent wordt de telefoon erop geslingerd (weinig toleratie naar "moeilijk te verstane mensen"). Vinden wij Nederlanders echt niet kunnen.

Op tijd komen:
Misschien is het wel typisch en fenomeen in Queensland maar men neemt het hier erg ruim met op tijd komen. Een afspraak om 08:00 uur betekent in Nederland, aanwezig om 07:50 versus aanwezig om 08:05 uur in Australie. Nederlanders staan bekend als harder werkers, wacht niet tot morgen wat je vandaag nog kunt doen. De Queenslanders zijn meer “laid back” no worries mate!.

De begroeting:

Waar wij gewend zijn om bij een begroeting een hand te geven en als we wat meer close zijn worden er ook nog 3 kussen uitgedeeld. De eerste keer was dan ook een beetje verwarrend toen we erachter kwamen dat ze mekaar één zoen op de wang geven en volgens stevig beet pakken voor een intense omhelsing. Wij moesten erg wennen aan deze “knuffel cultuur”. 

2 opmerkingen:

  1. Leuk al die verschillen Esther. Hetzelfde hier in Frankrijk met de begroetingen (hier 2 kussen, één op iedere wang. Vrouwen kussen iedereen (mannen en vrouwen), mannen kussen de vrouwen en schudden de hand met andere mannen). Heb nog nooit zoveel mannen gekust als sinds ik in Frankrijk woon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk Esther!! Leuke schrijfstijl, een vermaak om te lezen. Grtz Petra

    BeantwoordenVerwijderen