zaterdag 4 januari 2014

110 eieren in een worp

We kamperen in Bargara vlakbij Mon Repos (Een conservation park dat zorgt voor de instandhouding  van de Loggerhead, Flatback en de groene schildpad). Ieder jaar van november tot half januari komen in Mon Repos honderden schildpadden aan land om er te nesten. En van half januari tot half maart kruipen de schildpadjes uit hun ei om hun weg naar zee te vinden. Bij Mon Repos is een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de biologie van deze beschermde diersoorten. In het broedseizoen mag je 's avonds met de rangers mee het strand op om de schildpadden te helpen hun eieren op een veilige plek neer te leggen. Soms kan het wel de hele nacht duren.....want ja schildpadden zijn wilde dieren en komen niet op gezette tijden het strand op kruipen. Vanaf 7 uur sta je dus paraat.....wacht je  op een teken van de ranger die al op het strand is. Om 21.00 uur lopen we  in het schemer van het maanlicht achter de ranger naar het strand en volgen nauwkeurig haar instructies op.....geen zaklamp en fotoflitsen op het strand totdat ik zeg dat het kan.....ai ai kapitein.

We zien een aantal schildpadden sporen op het strand en stoppen bij een loggerhead schildpad die bezig is een gat te graven om haar eieren te dumpen. Wauw wat zijn ze groot. De kinderen mogen vooraan in de cirkel zitten en hebben het beste uitzicht. De uitleg van de ranger is zeer informatief en het dier wordt gemeten en geregistreerd. Als de eerste 25 eieren in de grond vallen mogen we fotograferen. Schijnt dat de schildpadden tijdens het werpen in een soort trance komen, waardoor ze zichzelf afschermen van licht en geluid en volledig focussen op hun taak......eieren werpen.

Als de klus geklaard is bedekt de schildpad haar eieren met zand en vertrekt weer richting zee. Prachtig! De ranger graaft de eieren uit om ze te tellen, maar nog veel belangrijker om ze op een veilige plek weer her te begraven. Dit nest was te dicht bij de waterlijn waardoor er gevaar voor overstroming dreigt. Als de eieren onder water komen, komen ze niet meer uit. Onze schildpad heeft 110 eieren achtergelaten! Het nieuwe gat in de zandduinen ligt hoger dus daar moeten we ze naartoe transporteren. Yildiz en Olin helpen mee om de "pingpongballen" naar het hoger gelegen nest te brengen.


Heel bijzonder allemaal en dan te bedenken dat


maar slechts 50% van deze schildpadjes straks overleefd. Uit dit nest worden allemaal meisjes geboren, het geslacht wordt bepaald door de temperatuur van het zand. En het zwarte zand bij Mon Repos blijft warm.....de meeste jongetjes zien het levenslicht bij de Whitesundays Islands 1000 km naar het noorden.



Om 23.30 uur zijn we klaar en lopen weer richting bezoekerscentrum. Het duurt nu circa 6-8 weken voordat de schildpadjes het levenslicht zien (misschien komen we nog terug voor half maart...het is slechts 6 uur rijden bij ons vandaag:-).   We hebben een bijdrage geleverd aan de instandhouding van de loggerhead turtle door de 110 naar een veilig nest te brengen. Dit was absoluut een hoogtepunt van de vakantie!

1 opmerking:

  1. Fantastisch, wat een super leuke dingen maken jullie mee. En ontzettend leuk om jullie verhalen te volgen. Top!! Heel veel plezier. Groetjes van uit Sneek.

    BeantwoordenVerwijderen